Bli förare av tung lastbil

Som lastbilsförare krävs att du har vissa egenskaper och det finns dessutom regler som styr vem som får framföra en lastbil. En tung lastbil ställer andra krav än en personbil eller lätt lastbil, och du som förare bör även vara en ansvarstagande person precis som alla som rör sig i trafiken. En förare av tung lastbil har stor behållenhet i sitt arbete om lastbilen håller god kvalitet.

Stort fordon betyder stort ansvar

körkortsportalen finns en hel del att läsa om bland annat tung lastbil. Som förare av tung lastbil behöver man ha ett så kallat C-körkort, och det finns i fyra olika varianter. Dessa benämns som C1, C1E, C och CE. Enkelt förklarat är det vikten på lastbilarna samt de tillkopplade släpen som skiljer och vilken du som förare med ett C-körkort har rätt att framföra. Utöver det finns åldersregler för de olika korten. Som förare av tunga fordon krävs att du som förare visar prov på mognad och extra ansvarstagande för övriga medtrafikanter. Det finns flera olika lastbilstillverkare som tar fram olika typer av lastbilar som skall leva upp till de höga kraven som ställs på dessa svårmanövrerade fordon. DAF är ett företag som är känt för att framställa fordon som just tunga lastbilar av världsklass, med fokus på att hitta den optimala lösningen för alla sina kunders transportbehov samtidigt som lastbilarna är bekväma och säkra att köra.

Körkortet för medeltunga lastbilar och tyngre personbilar heter C1 och man behöver ha uppnått en ålder av 18 år för att erhålla körkortet. Man får då även dra ett lättare släp. Varianten C1E gör att du har samma rättigheter som C1 men att du utöver det får dra en släpvagn eller fler så länge den totala vikten inte överstiger 12 000 kg. Även denna åldersgräns ligger på 18 år. När du har tagit körkort av typ C har du rätt att framföra personbilar och tunga lastbilar med totalvikt över 3500 kg och utan övre viktbegränsningar, och med CE får du dessutom dra en släpvagn eller fler utan någon viktbegränsning. De båda sistnämnda kräver en ålder om minst 21 år, med undantag om du går en yrkesförarutbildning inom exempelvis gymnasieskolan eller hos annan utbildare som är godkänd av Transportstyrelsen. Då kan du vara 18 år för att ta körkorten.

Comments Off on Bli förare av tung lastbil

Filed under Stora fordon