Byta däcken själv

När det dags att byta från sommar- till vinterdäck eller tvärtom behöver man inte nödvändigtvis lämna in bilen för att få detta gjort, med ett par tips är detta något man faktiskt kan göra själv.

6712685-falgkors

Innan man gör något alls är det bäst att ta sig en titt på däcken. Normalt sett brukar man förvänta sig att ett par däck har en livslängd på omkring 10 år, men det betyder naturligtvis inte att man kan köra på dem i tio år. Har man i genomsnitt 44 000 kilometers körsträcka per år bör man inte använda sommardäcken med än 3,5 år och vinterdäcken inte längre än 7 år. Detta förutsatt att man endast använder vinterdäcken under själva vintersäsongen.

Det är alltid en bra idé att tvätta däcken innan man tar av dem, använd gärna en högtryckstvätt så tar det inte lång tid. Ta sedan på ett par arbetshandskar och hugg tag i verktygen som kommer att behövas:

  • Fälgkors med förlängningsskaft
  • Mutterdragare (bör kunna dra 220 Nm)

Se till att bilen står på en plan yta, minsta lilla lutning kommer att kräva att man använder ett stoppblock för att kompensera för lutningen.

Om fälgen inte riktigt vill lossna kan detta bero på rost eller korrosion, försök då att borsta rent med en stålborste.

När man lossat på bultarna är det bra att preparera dem något så att de lossnar enkelt nästa gång. Detta gör man bäst med lite kullagerfett då det tål hög värme.

Däcken lyfter man både av och på lättast genom att stå så nära bilen som möjligt, man är betydligt starkare då man lyfter nära kroppen och inte behöver räta ut armarna så mycket.

Se till att även kolla bromsskivorna under bytet och se till att de inte har börjat samlats rost på dem. Om man hittar rost är det bäst att kontakta närmaste bilverkstad och få dem utbytta.

Det är även bäst att kolla trycket i däcken, rätt tryck kan man hitta i instruktionsboken eller på en etikett som sitter på insidan av dörrstolpen.

Comments Off on Byta däcken själv

Filed under Bilar, Däck