Dags för sommardäck

Nu är våren här igen och det är återigen dags att gå från vinterdäck till sommardäck. I Sverige är det förbjudet med vinterdäck efter 15 april så länge det inte är eller kan bli vinterväglag.

Däckbyte

Vi har skrivit tidigare en artikel om att byta vinterdäck och eftersom det är säsong för sommardäck så kommer en artikel om det också. När du ska montera dina sommardäck är det viktigt att du ser över alla däcken. Kolla så att det finns tillräckligt med mönster kvar på däcken. Kolla efter skador på däck och fälg.

Tvätta gärna dina sommardäck innan du monterar dom. Förutsatt att dom inte blev tvättade när du tog av dom. Passa även på att tvätta dina vinterdäck. Om du har stålfälgar på dina däck så är det viktigt att de inte är fulla med grus och lera när dom ska lagras till nästa gång. Det är lätt att dom rostar om det ligger grus och skrapar bort färgen.

Lättmetall fälgar rostar inte men kan bli fula och fulla med repor. Ibland kan dom även ärga och få en ful finish. Tänk på att lättmetall fälgar kan enkelt bli kantstötta så var förskitig när du ställer bort dom.

Innan du monterar sommardäcken så kan det vara bra att fara till en verkstad och kolla så att alla däcken är väl balanserade. Ett obalanserat däck nöts snabbare och orsakar vibrationer i bilen. Olyckor kan ske om däcken inte är balanserade. Det kan även orsaka skador på andra delar på bilen.

Comments Off on Dags för sommardäck

Filed under Bilar, Däck, Garaget

Comments are closed.