Populäraste biltävlingarna

Inom motorsporten finns det en mängd olika tävlingar och undersporter som man kan syssla med. Om du är novis på detta område tänkte vi berätta vilka 2 biltävlingar/bilsporter som anses vara populärast.

Formel 1

Helt klart en av världens största motorsporter. Den har allt: fart, pengar, läckra bilar och otroliga förare. Att köra en formel 1-bil kräver väldigt mycket träning. Dessa motorer är så känsliga att du knappt behöver röra vid gasen för att få bilen att börja rulla. Tom Cruise en av få utanför sporten som fått prova på att köra en av Red Bulls formel 1-bilar.


Sporten har kritiserats för att vara omöjlig att att delta i om man inte har miljontals kronor, eftersom sporten är så otroligt dyr. Man försöker råda bot på detta genom att limitera hur ofta man får provköra sina bilar, men detta har inte hjälpt. Sporten såg ut att kosta 19 miljarder år 2004: en summa som kan driva en mindre svensk kommun i fem år! Och sedan dess har sporten inte blivit billigare.

Formel 1 är också en av de populäraste motorsporterna att spela på. Det är viktigt för sajterna som erbjuder detta att alltid ha med formel 1 när säsongen är igång, för det är en riktig kassako för spelsajterna.

Rally

En svensk favorit är rallytävlingarna och helst WRC som är den största rallytävlingen i världen. Folk från hela världen deltar och för det mesta sker alltid en av deltävlingarna (Rally Sweden) i Sverige. Det är bara i Sverige och Norge som bilarna får köra rally på is och snö, medan de andra platserna bara är grus och asfalt.

Här är man två med i bilen: en förare och en kartläsare. Kartläsaren har som uppgift att berätta för föraren när det kommer en sväng, åt vilket håll det svänger och hur snäv svängen är. Förarna kommer upp i sådan fart att de inte kan reagera helt ensam utan behöver bli meddelade i förväg hur de ska köra, för att säkra att de ligger kvar på banan.

Mellan 2004-2012 vann fransmannen Sébastien Loeb alla världsmästerskap i rally, men de senaste två åren har han fått lämna över guldmedaljen till en annan Sébastien: Sébastien Ogier.

Comments Off on Populäraste biltävlingarna

Filed under Bilar

Comments are closed.