Trafiksäkerhet

Att tänka säkerhet är att i längden rädda liv. Det är visserligen svårt att avgöra vad som hänt om man inte genomfört respektive säkerhetsåtgärd men den dagen olyckan är framme kan man ångra sig rejält om onödiga personskador uppstår.

För trafiksäkerhet gäller bland annat:

Säkerhetsbälte

Alla bilar som är från 1970 eller senare måste ha bälte i framsätena. Bilar från 1971 eller senare måste även ha i baksätet. Men även om lagen säger att modeller som är äldre än detta inte behöver ha säkerhetsbälte så hjälper inte det när olyckan är framme. Har man en äldre bil bör man eftermontera bälte alternativt enbart köra den som en uppvisningsbil.

Airbag

Någon lag finns inte på att bilar måste ha airbag. Möjligheten finns även att koppla bort den på de bilar som har airbag. Men att ha en aktiv airbag är en av de faktorer som mest minskar kroppsskador. En utveckling av airbag är krockgardin som skyddar passagerare. Dessa aktiveras i likhet med en airbag och sitter vid sidofönstren på bilen.

Däck

Det finns lagar på hur mycket mönsterdjup man måste ha. Det är 1,6mm på sommarväglag. Men samtidigt krävs det faktiskt minst 3mm för att få fäste i de fall som vägbanan är fuktig. Utöver mönsterdjup bör man vara noga med att ha rätt lufttryck. Däremot visar undersökningar att åldern inte är speciellt relevant gällande säkerheten så länge däcken lagrats på ett torrt och mörkt ställe när de inte används.

Comments Off on Trafiksäkerhet

Filed under Bilar

Comments are closed.