Välj rätt lastbilsdäck

Att välja rätt lastbilsdäck är inte alltid det lättaste. Idag finns väldigt många olika däcktillverkare och det tillverkas nu för tiden däck anpassade för olika ändamål. När du väljer däck till din lastbil bör du därför känna till vilken typ av däck du är ute efter.

Truck

Idag finns till exempel däck anpassade för tyst och bekväm stadskörning samt däck för mer extrema förhållanden och underlag, vilket är perfekt eftersom lastbilar numera används inom så många olika användningsområden. Bussar eller lastbilar som används mest i stadstrafik behöver till exempel inte lika motståndskraftiga och rörliga däck som krävs vid ett tuffare underlag. När man väljer lastbilsdäck ska man alltså främst utgå från de egenskaper man är ute efter i däcken. Vart kommer lastbilen att användas? Hur tufft underlag kommer däcken vara tvungna att klara av?

En annan bra sak att tänka på när man väljer däck är att välja däck med lågt rullmotstånd, så kallade LRR-däck. Denna typ av däck sägs bidra till bränslekostnadsbesparingar, vilket är mycket uppskattat av transportföretagen. För de som arbetar inom transportbranschen är det ingen överraskning att bränslekostnaderna utgör en stor kostnad för transportföretaget. De utgör närmare bestämt upp till 30 % av driftkostnaderna. Därför väljer många transportföretag gärna sådana däck som kan hjälpa till att minska bränsleförbrukningen och LRR-däcken är då ett populärt alternativ.

När man byter däcken på lastbilen kan det vara till fördel att lämna in den till en verkstad för att jobbet ska gå snabbt och rätt till. Det går även att byta däcken själv, men då krävs det att man har rätt utrustning och att man vet hur man ska gå tillväga. Annars kan det vara väldigt bökigt och ta lång tid. Är det meningen att man ska köra längre sträckor med sin lastbil kan DAF Sweden vara ett bra alternativ av lastbilsleverantör med tanke på att de har serviceställen runtom i både Sverige och Europa.

Man ska komma ihåg att servicearbeten på en lastbil inte alltid är lika enkla att utföra som på en personbil. Även vid ett simpelt däckbyte kan professionell hjälp behövas.

Comments Off on Välj rätt lastbilsdäck

Filed under Däck, Stora fordon